Balaton védőnői szemmel

d72786cba3160b5ac8d371f6fd69cb0c

Kedves Gyülekezet, Kedves Nyaraló Testvérek!

Hálásak vagyunk Istennek, azért, hogy gyönyörű helyen élhetünk a „magyar tengernél”, ami egy kiemelt turisztikai helyszín Magyarországon. Érezzük ennek hatását gyülekezetünkben is. Nyaranta a vasárnapi alkalmak során azt tapasztaljuk, hogy magyar és külföldi látogató testvérek érkeznek hozzánk szép számmal.  🙂 

Hálásak vagyunk azért is,  hogy a gyülekezetünkbe járó testvérek között egészségügyi dolgozók is vannak. A következő sorokat, azoknak a testvéreknek ajánljuk szeretettel, akik a Balatonba aktívan járnak fürödni.

Schmal Kinga balatonszemesi védőnő írása:

7 jó tanács a balatoni fürdőzéshez

„Ha nyár, akkor Balaton!” Igen, de keresztyénként mit tegyünk vagy ne tegyünk?
 

1. Jó szívvel tudom ajánlani, ha a kisgyermek(ek)kel megyünk a partra, mindig legyen nálunk friss, hűtött víz, némi nasi, pénzt minél kevesebbet vagy ne is vigyünk. Így nem kell gyerekeink folytonos nyaggatását hallgatni. Ha nincs nálunk , akkor tudjuk nekik azt közvetíteni, ezt megértik, bármekkora gyerekről is legyen szó.
 

2. Legyen mindig nálunk napkrém (és használjuk is többször fél óránként, óránként ), vízi játék, labda, úszógumi vagy karúszó, matrac, úszószemüveg. A legjobb, ha árnyékos helyet találunk magunknak, ha nem sikerül, félsátor is megteszi.
 

3. Felügyelet nélkül ne engedjünk be olyan gyereket a Balatonba , akinek nincs vízbiztos úszása! Olyankor is csak csapatban, lássunk rájuk, ha mi nem megyünk a vízbe.
 

4. Ne felejtsük, a gyermekeink könnyebben kihűlnek, kevesebb a zsírréteg, kevésbé jól funkcionál a hőháztartásuk. Időnként ki kell őket hívni a vízből, nem csak amikor már teljesen lila a szájuk.
 

5. Ha nyaralni megyünk a Balatonhoz, kis elsősegély –felszerelés is jó, ha van. Nagyon sok a parton a fűben a darázs, a méhecske, így van esély arra, hogy valamelyik gyerek belelép. Ugyanez a helyzet a kagylókkal a vízben vagy éppen egy kőbe rúgnak bele. Pár nap után jön a láz, sokszor a hányás, hasmenés. Aki hajlamos a fülfájásra annak a balatonozás biztos besegít (Tehát, antihisztamin, sebfertőtlenítő, hámosító kenőcs, probiotikum, fülcsepp nélkül ne induljunk el)
 

6. Nagyon fontos szerintem, hogy a parton is legyünk türelmesek, kedvesek, de határozottak és segítőkészek. Gyermekeinket szeretettel utasítsuk, ha kell. Emlékszem , amit egy amerikai hölgy mesélt el nekem. Egy magyar anyát hallott (pedig nem is érette a nyelvet) gyermekét megvigasztalni, türelmesen, szeretettel, átölelve, megpuszilva. Azóta is megmaradt benne ez az élmény. Legyünk mi is valaki vagy valakik számára „élmény” – Így is tudunk evangelizálni.
 

7. Ha már nagyobbak a gyerekek, akkor fontos lehet, hogy ne kihívóan öltözzenek, erre figyelmeztessük őket, ha esetleg nem vennék ők saját magukat észre. (Persze, ez nem csak strandra érvényes)”