Fogadalmak 1

Tekintve, hogy az év elején sokan sokféle fogadalmat tesznek, szeretnénk Jonathan Edwards fogadalmaival inspirálni mindenkit arra, hogy életünk Isten körül forogjon.

Figyelemreméltó, hogy a következőkben olvasható 70 fogadalmat Jonathan Edwards még szinte tinédzserként fogalmazta meg. Célunk nem az, hogy egy az egyben mindenki átvegye ezeket, hanem az, hogy a Biblia fényében, a Szentlélek vezetése által meglássuk, hogy az itt megfogalmazott kijelentések hogyan segíthetnek nekünk.

Minden héten 10 fogadalmat fogunk itt közölni 7 héten keresztül. Lássuk is hát az első 10-et:

 

 

  1.  Elhatároztam: Amíg élek, mindent megteszek, amiről úgy gondolom, hogy az a leginkább szolgálja Isten dicsőségét, és a saját javamat, hasznomat és örömömet. Mindezeket a dolgokat megteszem, tekintet nélkül arra, hogy mennyi időt vesznek igénybe.  Elhatározom: megteszem mindazt, amit kötelességemnek tartok, és ami a legtöbb jót és hasznot nyújtja az emberiségnek általában. Elhatároztam, hogy ezt teszem, bármilyen nehézségekkel is találkozom, és nem számít, hogy hányat tapasztalok, vagy milyen súlyosak. 
  2. Elhatároztam: Folyamatosan arra fogok törekedni, hogy új utakat találjak az 1. fogadalomban foglaltak gyakorlására és előmozdítására.
  3. Elhatároztam: Ha valaha – tényleg, bármikor – kudarcot vallok és elbukom és/vagy elfáradok és eltompulok; ha elkezdem elhanyagolni ezen elhatározások bármelyik részének betartását; megbánok mindent, amire emlékszem, hogy megszegtem vagy elhanyagoltam, …amint újra észhez térek.
  4. Elhatároztam: Soha semmit nem teszek, sem fizikailag, sem lelkileg, csak azt, ami Istent dicsőíti. Sőt, nemcsak ezt határozom el, hanem azt is, hogy még csak nem is bánkódom és nem is siránkozom ilyen a dolgok miatt, …amennyire lehetséges.
  5. Elhatároztam: Soha egy pillanatot sem vesztegetek az időmből, hanem kihasználom az időt, hogy a lehető leghasznosabb módon használjam fel.
  6. Elhatároztam: Minden erőmmel élni, …amíg élek.
  7. Elhatároztam: Soha nem teszek semmi olyat, amitől félnék, ha az életem utolsó órájában lenne.
  8. Elhatároztam: Amikor másokban bűnnel találkozom, úgy fogom érezni (legalábbis a saját elmémben és szívemben), mintha én is elkövettem volna ugyanazokat a bűnöket, vagy ugyanazokkal a gyengeségekkel és hiányosságokkal rendelkeznék, mint mások.  Az ő hibáik ismeretét arra fogom használni, hogy semmi mást ne támogassak, mint az alázatot – sőt, a szégyent – magamban. A bűnösségük és gyengeségük tudatát csak arra fogom felhasználni, hogy megvalljam saját bűneimet és nyomorúságomat Istennek.
  9. Elhatároztam: Minden adandó alkalommal elgondolkodom a saját halálomon, és azokon a dolgokon, amelyek a halállal járnak és azzal kapcsolatosak.
  10. Elhatároztam: Amikor fájdalmat érzek, a mártíromság fájdalmaira gondolok – mind Jézuséra, mind a hívőkére szerte a világon; és emlékeztetem magam a pokol valóságára.
Jövő héten folytatjuk a következő 10 elhatározással.